Wanneer u een kind met een licht verstandelijke beperking (LVB) heeft, dan wordt uw kind vanaf 18 jaar zelf verantwoordelijk voor onder andere hun financiële zaken. Voor veel mensen met een LVB is dit niet mogelijk, waardoor schulden en financiële uitbuiting op de loer liggen. Bewindvoering kan hierbij ondersteuning bieden. We leggen graag u graag uit hoe.
Wanneer iemand met een licht verstandelijke beperking (LVB) of een andere verstandelijke beperking 18 jaar oud wordt, wordt diegene gezien als een volwassene. Dat betekent dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld hun financiën. Echter kan van mensen met een verstandelijke beperking niet dezelfde financiële kennis worden verwacht als van een volwassene zonder deze beperking. Daar kan bewindvoering bij helpen.
Voor wie is bewindvoering bij een handicap?
Mensen met een LVB hebben een IQ tussen de 50 en de 70. Maar in Nederland vallen ook mensen met een IQ tussen de 70 en 85 met ernstige bijkomende problematiek hieronder. Dit zijn bijvoorbeeld sociale aanpassingsproblemen en zwakbegaafdheid. Ook wanneer er sprake is van een andere verstandelijke beperking kan er vanaf 18 jaar gebruik worden gemaakt van bewindvoering.
Waarom bewindvoering bij een verstandelijke beperking nodig is?
Wanneer je een gehandicapt kind hebt, krijg je hulpverlening vanuit de jeugdzorg. Maar wanneer je kind 18 jaar wordt, stopt deze hulpverlening en is je kind zelf verantwoordelijk voor zijn of haar financiën. Denk bijvoorbeeld aan abonnementen afsluiten en eigen bankzaken regelen. Voor mensen met een LVB of andere verstandelijke beperking is dit niet tot nauwelijks zelfstandig te doen. Het risico om in de schulden te komen is dan extra groot.
Tegenwoordig moet je bijna alles online aanvragen met behulp van een DigiD. Dat is voor veel mensen met een LVB lastig. Maar ook het bellen voor hulp wordt bemoeilijkt door een keuzemenu waar ze vaak niet goed doorheen komen.
Mensen met een LVB zijn vaak laagopgeleid, niet financieel redzaam en voeren laagbetaald werk uit. Zij kunnen hierdoor als snel te maken krijgen met schuld. Dit is op te lossen door beschermingsbewind. Hierbij wordt de persoon in kwestie beschermd tegen zichzelf en tegen misbruik van anderen.
Wat doet een bewindvoerder voor iemand met een handicap?
De bewindvoerder zorgt ervoor dat de financiën weer op orde komen. Er worden hiervoor twee rekeningen aangemaakt: een beheerrekening en een leefgeldrekening. Deze rekeningen komen wel op de eigen naam te staan, maar wij zorgen voor het beheer. Alle vaste lasten gaan van de beheerrekening af en hier komen de inkomsten op te staan. Op de leefgeldrekening stortten wij elke week een vast bedrag dat in het levensonderhoud voorziet.
Een bewindvoerder zorgt voor meer dan alleen de financiën. Een bewindvoerder:
Wanneer jouw kind een LVB of andere handicap heeft en niet in staat is zijn of haar financiën zelf te beheren, dan is het fijn om de bewindvoering en daarmee het budgetbeheer uit handen te geven. Neem gerust contact met ons of vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan.
Vraag adviesgesprek aan